ADHD-ul și femeile

ADHD la fete și femei e încă foarte puțin înțeles de către majoritatea personalului medical, profesoral, părinți și publicul larg. Din ce în ce mai multe femei care au fost diagnosticate la vârsta adultă relatează că până și membrii propriilor familii au acceptat diagnosticul cu reticență. Principalul motiv este că la fete, vârsta la care încep să prezinte simptome e mult mai mare, iar simptomele sunt mult mai subtile în contrast cu ale băieților, care deja prezintă simptome de impulsivitate și comportament deranjant încă de la vârste preșcolare. În plus, se crede că deficitul de atenție apare cu precădere la fete și femei, iar simptomele tipului predominant Neatent încă sunt foarte puțin înțelese de profesioniștii din domeniul medical.

Chiar dacă fetele în exterior nu sunt impulsive sau hiperactive în clasă, ele înclină să-și mascheze comportamentul, deși gândurile le pot distrage foarte tare și le pot provoca neliniște interioară. Fetele sunt capabile să își mascheze simptomele mai bine decât băieții nu doar fiindcă simptomele lor sunt mai ușor de tăinuit, ci și pentru că fetele acordă mult mai multă atenție felului în care se poartă, mimând pe cât posibil comportamentul celor din jur.

Așadar, multe fete ajung la vârsta adultă fără să știe din ce motiv întâmpină dificultăți și de ce au mai multe greutăți decât cei din jur. Diagnosticarea incorectă era frecventă în trecut, traumatizându-le și mai tare fiindcă tratamentul prescris nu le ajuta cu nimic.

Drept rezultat, lumea e plină de femei nediagnosticate, și doar cele care într-un final au fost copleșite de greutăți au fost diagnosticate în viața adultă. Însă știm că acestea reprezintă doar o mică parte dintre ele, fiindcă majoritatea rămân nediagnosticate, netratate și izolate, cu relații destrămate sau aflate în dificultate, suferind consecințele pe care acest fapt îl atrage după sine.

Rolul femeilor în societate este de așa natură încât femeile care par să nu facă ceea ce se așteaptă de la ele sunt izolate ca tinere mame, ca soții, ca îngrijitoare. Dificultățile pe care multe fete și femei le întâmpină din cauza modificărilor nivelurilor de estrogen din creier pot afecta serios fetele și femeile cu ADHD în timpul pubertății (modificări de dispoziție în perioada premenstruală, depresie și/sau anxietate). Acestea sunt momentele în care simptomele lor de ADHD devin foarte pronunțate.

După diagnosticare, tinerele, deseori, capătă energie, recunoscându-și punctele forte și valorificându-le. Însă femeile mai în vârstă trec printr-un proces de doliu, regretând faptul că nu au fost diagnosticate mai devreme și ceea ce ar fi putut realiza dacă ar fi știut ce este în neregulă cu ele.

Distribuiți această pagină
pe rețelele de socializare??

ADHD Women Social Media

 

 

Donează prin Paypal, card de credit sau card de debit peste??

Dacă vă puteți permite, donați pentru ADHD Europe
– fiecare euro face diferența!

Dacă alegeți să nu donați, vă rugăm să luați în considerare că nu
partajați această pagină sau postările blogului de pe site-ul nostru cu familia, prietenii, colegii și cu adepții tăi și ajută la creșterea gradului de conștientizare.

Donația dumneavoastră este foarte apreciată și va fi folosită pentru programele noastre de comunicare (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Activități de conștientizare în Europa
evenimente si multe altele…


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu