Alte opțiuni de tratament

Doar medicația nu este cel mai bun mod de a trata ADHD; au fost făcute o mulțime de studii în acest sens și s-a demonstrat că cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când medicația este însoțită de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) sau de altă terapie potrivită pentru pacienți individuali, precum și de coaching ADHD (www.chadd.org). /coaching). Acest lucru este deosebit de important atunci când femeile sunt diagnosticate la vârsta adultă, deoarece este probabil să fi folosit o varietate de strategii de supraviețuire nesănătoase până la acel moment și trebuie să se îndepărteze sistematic de acestea; CBT este cea mai bună modalitate de a face acest lucru, iar adulții răspund foarte bine la această formă de terapie, mai ales atunci când sunt cuplate cu tehnici de Mindfulness. Acesta este standardul de aur pentru tratamentul ADHD.

Antonia Dittner, John Hodsoll, Katharine Rimes, Ailsa Russell, Trudie Chalder (2018): “Cognitive Behavioural Therapy for Adult Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: a Proof of Concept Randomised Controlled Trial”

Cognitive Behavioral Therapy and the Treatment of ADHD” in: Interview About CBT With Dr. J. Russell Ramsay by Keath Low, updated on 13 January 2020 (www.verywellmind.com)

O altă terapie care a câștigat teren în ultimii 20-25 de ani în Belgia este Neurofeedback. De obicei, această terapie este sub forma unui joc video, muzică sau film. În timpul unei sesiuni de neurofeedback, ceea ce face creierul tău este în comparație cu ceea ce ți-ai dori să facă. Când creierul tău se apropie de o stare mai confortabilă, ești recompensat cu un răspuns pozitiv pe ecranul computerului. La fel cum exercițiile fizice dezvoltă mușchi specifici, cu cât creierul tău este mai antrenat pentru a ajunge la o poziție mai confortabilă și mai eficientă, cu atât se descurcă mai bine. Ca și în cazul învățării oricărei abilități noi, pur și simplu necesită timp și repetare. Martijn Arns, Hartmut Heinrich & Ute Strehl (2014): “Evaluation of Neurofeedback in ADHD: The Long and Winding Road” (Biological Psychology, vol. 93; pgs. 108-115) 

Scopul pe termen lung este ca Neurofeedback-ul să conducă la a putea funcționa fără medicamente. Rezultatele sunt văzute pentru început la aproximativ șase luni după terminarea tratamentului și aceste îmbunătățiri par să continue să evolueze până la doi ani după terminarea tratamentului. La un moment dat după aceasta, este de obicei necesar să aveți un tratament suplimentar. Pentru a afla mai multe despre modul în care se efectuează tratamentul cu neurofeedback în Belgia, citiți: „Neurofeedback și reglementare de stat în ADHD” de Dr. Van Den Bergh, MD, psihiatru și psiholog. Nu este un tratament de primă linie pentru ADHD în Belgia, mai degrabă unul gratuit. Ca orice altceva, funcționează mai bine pentru unii oameni mai mult decât pentru alții.

Van Doren, J., Arns, M., Heinrich, H., Vollebregt, M. A., Strehl, U., & K Loo, S. (2018). “Sustained Effects of Neurofeedback in ADHD: A Systematic Review and Meta-analysis” (European Child & Adolescent Psychiatry. doi:10.1007/s00787-018-1121-4)

Ryan, M., Brown, T., Vollebregt, M. A., & Arns, M. (2019). “What’s Sleep Got to Do with it? Circadian Rhythm sleep Disorder, ADHD and Neurofeedback” (Asia Pacific Journal of Neurotherapy, 1(1), 85-98).

Exercițiile și activitățile sportive au un efect pozitiv asupra sănătății fizice și mentale generale, de la creșterea nivelului de serotonină la reducerea colesterolului și construirea unui organism sănătos. Factorul de stare de bine care însoțește exercițiile de orice fel este o dovadă suficientă în acest sens. Ce se întâmplă dacă ai include exercițiile în rutina ta zilnică 24/7? Îți poți imagina ce ar face pentru starea ta de spirit, perspectivă și stima ta de sine? Nu ar trebui să fie un exercițiu foarte intens pentru perioade lungi în fiecare zi; există o mulțime de cercetări care arată că pur și simplu mersul timp de 30 de minute în fiecare zi poate face minuni minții și corpului.

Nu în ultimul rând, terapia somnului este un element esențial al gestionării ADHD, având în vedere că atât de multe persoane care au ADHD se confruntă cu probleme de somn – să adoarmă, să rămână adormite, dificultăți de trezire dimineața, calitatea somnului indiferent de câte ore dorm ele etc.

 

La nutrición también es un elemento muy importante para controlar los síntomas del TDAH. Llevar una dieta equilibrada con abundantes alimentos beneficiosos para el cerebro y evitar el azúcar en la medida de lo posible es la clave para ello. Hay una serie de libros sobre nutrición que se centran en incorporar ciertos tipos de alimentos a la dieta para siempre en lugar de hacer una dieta durante un tiempo determinado, y ésta es la mejor manera de abordar el tema de la dieta equilibrada.

 

Algunos ejemplos de libros con este mensaje positivo son:

  • Rudolph E. Tanzi, Ph.D. and Deepak Chopra, MD: “Super Brain: Unleashing the Explosive Power of Your Mind to Maximize Health, Happiness, and Spiritual Well-Being”
  • Stephen Gundry, MD: “The Plant Paradox” and “The Plant Paradox Cookbook” plus “The Plant Paradox Family Cookbook”
  • Nicholas Perricone, MD: “The Perricone Promise” and “The Perricone Prescription”

 

El ejercicio y las actividades deportivas tienen un efecto positivo en la salud física y mental en general, desde el aumento de los niveles de serotonina hasta la reducción del colesterol y la construcción de un cuerpo sano. El factor de bienestar que acompaña al ejercicio de cualquier tipo es prueba suficiente de ello. ¿Qué pasaría si incorporaras el ejercicio a tu rutina diaria las 24 horas del día? ¿Se imagina lo que supondría para su estado de ánimo, su perspectiva y su autoestima? No tendría que ser un ejercicio muy extenuante durante largos periodos de tiempo cada día; hay muchas investigaciones que demuestran que simplemente caminar durante 30 minutos cada día puede hacer maravillas en la mente y el cuerpo.

Por último, pero no por ello menos importante, la terapia del sueño es un elemento esencial del manejo del TDAH, dado que tantas personas que tienen TDAH experimentan problemas de sueño -conseguir dormir, permanecer dormido, dificultad para levantarse por la mañana, calidad del sueño sin importar las horas que duerman, etc.

De hecho, este tipo de terapia debería ocupar el primer lugar de la lista porque la privación del sueño exacerba los síntomas del TDAH de forma significativa y se correlaciona fuertemente con los hábitos alimenticios poco saludables y la obesidad. Si sufres estos problemas, deberías hacerte la prueba de la Apnea Obstructiva del Sueño y seguir los consejos al pie de la letra. Para más investigaciones sobre el sueño y el TDAH ver: Bijlenga, D., Vollebregt, M. A., Kooij, J. J. S., & Arns, M. (2019). “The Role of the Circadian System in the Etiology and Pathophysiology of ADHD: Time to Redefine ADHD” (Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, 11(1), 5-19. doi:10.1007/s12402-018-0271-z).

Distribuiți această pagină
pe rețelele de socializare??

ADHD Women Social Media

 

 

Donează prin Paypal, card de credit sau card de debit peste??

Dacă vă puteți permite, donați pentru ADHD Europe
– fiecare euro face diferența!

Dacă alegeți să nu donați, vă rugăm să luați în considerare că nu
partajați această pagină sau postările blogului de pe site-ul nostru cu familia, prietenii, colegii și cu adepții tăi și ajută la creșterea gradului de conștientizare.

Donația dumneavoastră este foarte apreciată și va fi folosită pentru programele noastre de comunicare (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Activități de conștientizare în Europa
evenimente si multe altele…


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu