Az ADHD-ra utaló jelek

A lányoknál az ADHD figyelmetlen típusa jelentkezik, ami miatt inkább csendesnek és álmodozónak tűnnek, ezért nem mindig veszik őket észre. Még a szülők is, akik már sok tapasztalatot gyűjtöttek fiuk állapotának kezelésében figyelmen kívül hagyhatják azokat az alig észrevehető tüneteket, amelyek utalhatnának arra, hogy a lányuk is érintett lehet az ADHD-ban. Mivel az ADHD tünetek nem válnak nyilvánvalóvá olyan hamar a lányoknál, mint a fiúknál, ez további félreértésekhez és téves diagnóziskhoz vezet a lányok esetében. Ezért vélelmezhető, hogy az ADHD ma is aluldiagnosztizált a lányoknál és sokkal gyakoribb, mint korábban gondolták. Van néhány figyelmeztető jel, amelyre oda kell figyelni és, ha foglalkoznak ezekkel a jelzésekkel, könnyebbé válhat az ebben a helyzetben lévő lányok élete. Ám, mindenekelőtt, engedjenek meg egy figyelmeztetést. 

Ha az ADHD jelen van a családjukban, különösen ha egy fiú vagy férfi kapott már diagnózist, a szülők jó, ha tudják, hogy az ADHD ott lesz a lányoknál is, csak sokkal nehezebben felismerhetően, és később kezd majd problémákat okozni, mint a már diagnosztizált fiúgyermek esetében. Ne hagyja, hogy ezek a jellemzők félrevezessék és ne gondolja azt, hogy a hatás sokkal kevésbé károsítja majd a lányokat a felnőtté válás során. Az ADHD figyelmetlen típusát jóval károsabbnak vélik, különösen, ha nem állítják fel a diagnózist, és az érintett nem részesül kezelésben. 

Az AD/HD jelei a lányoknál: 

o hajlamosak az álmodozásra, sőt a szorongásra 

o előfordul, hogy rajzolgatnak maguknak, miközben a tanár magyaráz, stb. 

o nem tudnak maradéktalanul figyelni arra, ami elhangzik (akár az iskolában, akár otthon, vagy barátok között) 

o általában kicsi az önbizalmuk/az önmagukba vetett hitük 

o hajlamosak a perfekcionizmusra

o emiatt előfordul, hogy tovább tart a házi feladat elvégzése 

o hajlamosak a drámai/zajos kapcsolatokra 

o hajlamosak a túlzott érzelemnyilvánításokra és a hisztire, különösen otthon 

o gyakran változó a hangulatuk és ingerlékenyek tizenévesként 

o küzdelmesek a kapcsolataik (barátokkal, csoportokkal, tanárokkal, stb.) 

Ezek a lányok nagyon is rendszeretőek lehetnek a házi feladataik nyilvántartásában vagy az iskolai anyagaik rendezésében. Ez megtévesztheti a szülőket, akik már látták, milyen rendetlenség uralkodhat ADHD-s fiúgyermekük iskolai táskájában és holmijai között, ami miatt állandóan figyelemmel kellett őt kísérniük és meggyőződni arról, nem veszett-e el valami, stb. Ne hagyjuk rászedni magunkat! 

Életüknek ebben a szakaszában a lányok általában sokkal jobban tudnak rendet és tisztaságot tartani a dolgaikban, de ez nem bizonyíték arra, hogy nem lehetnek érintettek az AD/HD-ban. A lányok ADHD tünetei mások, mint a fiúknál, mindazonáltal ugyanolyan károsítóak hosszú távon. 

Ha a lányoknál kísérő tünetként jelentkezik valamilyen másként tanulás (tanulási nehézség), például diszlexia, diszgráfia, diszpraxia, diszkalkulia, ezeket általában észreveszik és megfelelő könnyítéseket kapnak. Kezeletlen ADHD esetén azonban vannak lányok, akiknél szorongás és/vagy depresszió jelenetkezik serdülőkorban, mely állapotok már könnyebben észlelhetők és kezelhetők. Ugyanakkor, ha az ezek mögött meghúzódó ADHD-t nem veszik észre és nem kezelik, a kísérő állapotok kezelése sem valószínű, hogy enyhíti a tüneteket és a lány szenvedése megmarad éppen akkor, amikor a pubertás idején tovább súlyosbodnak az ADHD tünetek azok kezeletlensége miatt. 

Ezeket a lányokat valós veszély fenyegeti, hogy még azok is, akik kiemelkedően jó adottságúak és kreatívak, hátat fordítanak tanulmányaiknak, amint erre lehetőségük lesz. Éppen emiatt sok intelligens nő később folytatja tanulmányait, amikor már megtanulja kezelni a stresszt és elmúlnak a kamaszkor hormonális hullámzásai. 

Azonban az ADHD mihamarabbi kezelése nagyon fontos, hogy a lányok megértsék az állapotot és tehetségüknek, hajlamaiknak megfelelő életet és pályát válasszanak maguknak. A hiperaktív és/vagy impulzív lányokat általában észreveszik és kezelik, mivel az ADHD ennek a formájának a tünetei hasonlók a fiúknál tapasztaltakhoz, ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy feltűnnek. 

Ha a lánynál nem fedezik fel az ADHD-t és nem kezelik, majd így éri el a serdülőkort és a fiatal felnőttkort, szinte elkerülhetetlenül egy sor beilleszkedési nehézséget tapasztal, ami miatt további rendellenességek fordulhatnak elő, például étkezési zavarok, mint a bulimia és az anorexia, és/vagy fibriomalgia. De ki vannak téve az alacsony önértékelés kockázatának, annak, hogy teljesítményük elmarad a képességeiktől, korán teherbe esnek, és dohányozni kezdenek, már az iskolai évek alatt. Felnőtt korban kortársaikkal összehasonlítva nagyobb arányban válnak el, kerülnek pénzügyi válságba, nevelik egydül ADHD-s gyereküket, soha nem végzik el az egyetemet, alulfoglalkoztatottak, szer/alkohol használóvá válnak, étkezési zavaraik lesznek és állandó stressz gyötri őket, mivel nehezen tesznek eleget azoknak az elvárásoknak, amelyeket a társadalom velük szemben támaszt. 

ADHD Eguseület  www.adhdegyesulet.hu

Megosztod ezt az oldalt
a közösségi médiában?

 

 

ADHD Women Social Media

Adományozzon Paypalon, hitelkártyán vagy betéti kártyán
keresztül?

Ha megengedheti magának, adományozzon az ADHD Europe-nak – minden euró változást jelent!

Ha úgy dönt, hogy nem adományoz, kérjük, fontolja meg, hogy
megosztja ezt az oldalt vagy a weboldalunkon található blogbejegyzéseket családjával, barátaival, kollégáival és
követőivel, és segítsen felhívni a figyelmet.

Adományát nagyra értékeljük, és kommunikációs terjesztési programjainkra használjuk fel (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Awareness tevékenységek európai
eseményeken és még sok más….


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu