Diagnózis és kezelés

¿Dónde puedo obtener apoyo?

A diagnózist a nők ADHD-jára szakosodott pszichiáter állíthatja fel. Az érintett környezetében működő ADHD szervezet (link) vagy támogató csoport  felkeresése ideális módja a tájékozódásnak. Először a beteget megkérik, hogy vesse magát alá fizikai egészségi vizsgálatnak, mert ki kell zárni a lehetőségét annak, hogy esetleg valamilyen más dolog okozza a tüneteket. 

 

AzADHD diagnózis felállításához egy sor kérdőívet kell kitölteni, amelyeknek segítségével megállapítható, hogy az illető tünetei utalnak-e az ADHD lehetőségére. További kérdőívek segítségével vizsgálják a hangulat és alvás mintázatait, valamint azt, fennáll-e az érzelemszabályozás zavara. Általában a pszichiáter megpróbál tájékozódni arról is, miként fejlődött az illető gyermek-és serdülőkorában és hogy rendelkezésre állnak-e az iskolai bizonyítványok, mert azokba is betekintene. De, mindenekelőtt azokról a leginkább nehézséget okozó tünetek iránt érdeklődik majd, amelyet a vizsgálatnak magát alávető nő felnőttkora óta tapasztal.

Belgiumban és Németországban az ún. kompozit reggeli skálát (CSM) használják, hogy megvizsgálják az ADHD-val vizsgált személyek cirkadián ritmusának mintázatát. Az alvászavarok az érintett népesség mintegy 50-70%-ának beszámolói szerint a leggyakrabban előforduló kísérő tünetei az ADHD-nak. Brit kutatók egy csoportja elhatározta, megerősíthetik-e ezt az összefüggést az alvással kapcsolatos objektív mérőszámok. Kognitív működést mérő teszteket és elektroenkefalográfot (EEG) használtak a vizsgálathoz (EEG). Asherson, Philip, et.al. “The Key Role of Daytime Sleepiness in Cognitive Functioning of Adults with ADHD” (European Psychiatry (2020),  in: ADHD and Comorbidity.)

 

Az olyan mérőszámok, mint a theta/beta arányszám, az EEG lassulása széles körben használt mutató az ADHD kutatásban. Miközben ez általában a nap végén jelentkezik a nem ADHD-s felnőtteknél, napközben szélsőséges aluszékonyságot jelent, amit akár az alvás közben előforduló légzéskimaradás (apnea) vagy neurodegeneratív és idegfejlődési zavar okoz. A kávé visszafordítja az EEG lassulását, hasonlóan az ADHD kezelésére használt stimuláns gyógyszerekhez.

 

Az ADHD-val diagnosztizált felnőttek első vonalbeli gyógyszeres kezeléséhez Belgiumban és Németországban is metilfenidád alapú gyógyszereket használnak. Bár ez a gyógyszer nem jelent teljes megoldást, mindenképpen megváltoztatják a legtöbb ember életét, akik számára a diagnózis felállítását követően felírják. Egyidejűlet azonban erősen javasolt, hogy a legtöbb újonnan diagnosztizált felnőtt részesüljön kognitív viselkedésterápiában is (CBT), hogy a számukra hátrányos, időközben kialakított túlélésüket szolgáló stratégiákat átalakítsák. Általában szükségük van ADHD coach-ra is, aki segít az újonnan diagnosztizált nőnek a továbblépésben a szabályozottabb, szervezettebb és magabiztosabb életvitel felé, hogy új szokások és látásmód alakulhasson ki. Ez életet megváltoztató élménnyé válhat az újonnan diagnosztizált nő számára.

ADHD Eguseület  www.adhdegyesulet.hu

Megosztod ezt az oldalt
a közösségi médiában?

 

 

ADHD Women Social Media

Adományozzon Paypalon, hitelkártyán vagy betéti kártyán
keresztül?

Ha megengedheti magának, adományozzon az ADHD Europe-nak – minden euró változást jelent!

Ha úgy dönt, hogy nem adományoz, kérjük, fontolja meg, hogy
megosztja ezt az oldalt vagy a weboldalunkon található blogbejegyzéseket családjával, barátaival, kollégáival és
követőivel, és segítsen felhívni a figyelmet.

Adományát nagyra értékeljük, és kommunikációs terjesztési programjainkra használjuk fel (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Awareness tevékenységek európai
eseményeken és még sok más….


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu