Egyéb kezelési lehetőségek

Otras opciones de tratamiento

 A gyógyszer egyedül nem a legjobb útja az ADHD kezelésének; sok kutatást végeztek erről és bebizonyosodott, hogy a legjobb eredmények akkor érhetők el, amikor a gyógyszeres kezelés mellett alkalmazzák a kognitív viselkedésterápiát (CBT) vagy valamilyen más, az adott páciens számára megfelelő terápiát, továbbá az ADHD coaching folyamatot (www.chadd.org/coaching). Ez különösen fontos, amikor a nők csak felnőttkorban jutnak diagnózishoz, mivel addigra vélhetően egy sor egészségtelen túlélő stratégiát használtak és ezekről szisztematikusan le kell szoktatniuk magukat; a CBT ennek a legjobb módja és a felnőttek nagyon jól reagálnak a terápiának erre a formájára, különösen, amikor az ún. mindfulness (tudatos jelenlét) technikával társítják. Ez az ADHD terápiájának aranymetszése.

Antonia Dittner, John Hodsoll, Katharine Rimes, Ailsa Russell, Trudie Chalder (2018): “Cognitive Behavioural Therapy for Adult Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: a Proof of Concept Randomised Controlled Trial”

Cognitive Behavioral Therapy and the Treatment of ADHD” in: Interview About CBT With Dr. J. Russell Ramsay by Keath Low, updated on 13 January 2020 (www.verywellmind.com)

 

 

Egy másik, az elmúlt 20-25 évben Belgiumban elterjedt terápia a neurofeedback. Ez a terápia általában valamilyen video játék, zene vagy mozifilm formájában történik. A neurofeedback foglalkozás alatt megmutatkozik az eltérés aközött, amit az agy valójában tesz, és aközött, amit szeretnénk, hogy tegyen. Amikor az agy kényelmesebb állapotba kerül, rögtön látszik a pozitív megerősítés a képernyőn.

 Nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a testgyakorlás során különböző izmok edződnek, az agy is gyakorlatot szerez abban, miként érjen el egy kényelmesebb, hatékonyabb szintet, és egyre jobb lesz ebben. Természetesen, mint minden képességhez, ehhez is időre és ismétlésekre van szükség. Martijn Arns, Hartmut Heinrich & Ute Strehl (2014): “Evaluation of Neurofeedback in ADHD: The Long and Winding Road” (Biological Psychology, vol. 93; pgs. 108-115) 

A cél hosszú távon a neurofeedback terápiával az, hogy az érintett gyógyszer nélkül is működőképes legyen. Az első eredmények a kezelés befejezését követő kb. fél évvel tapasztalhatók és a javulás folytatódik kb. további két évig a kezelést követően. Ezt követően egy bizonyos pontoon általában kiegészítő kezelésre lesz szükség. Arról, miként végzik a neurofeedback terápiát Belgiumban a következőben olvashat: “Neurofeedback and State Regulation in ADHD” , írta Dr. Van Den Bergh, orvos, pszichiáter és pszichológus. Belgiumban a kezelés nem tartozik az első vonalba az ADHD esetében, inkább kiegészítő kezelésnek tartják. Mint minden más, ez is különbözőképpen hat, egyeseknél jobban, másoknál kevésbé. Van Doren, J., Arns, M., Heinrich, H., Vollebregt, M. A., Strehl, U., & K Loo, S. (2018). “Sustained Effects of Neurofeedback in ADHD: A Systematic Review and Meta-analysis” (European Child & Adolescent Psychiatry. doi:10.1007/s00787-018-1121-4)

Ryan, M., Brown, T., Vollebregt, M. A., & Arns, M. (2019). “What’s Sleep Got to Do with it? Circadian Rhythm sleep Disorder, ADHD and Neurofeedback” (Asia Pacific Journal of Neurotherapy, 1(1), 85-98).

A táplálkozás is nagyon fontos eleme az ADHD tünetek kezelésének. A kiegyensúlyozott táplálkozás az agy számára jótékony hatású élelemmel és a cukor lehető legnagyobb mértékű kerülése kulcsfontosságú. Sok könyv szól a táplálkozásról, mind arra irányítva a figyelmet, hogy inkább állandósítsunk bizonyos fajta ételeket a táplálkozásunkban ahelyett, hogy egy meghatározott ideig diétáznánk, és hogy ez a legjobb módja a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Könyvek, amelyekben ilyen megerősítő üzeneteket olvashatunk:

  • Rudolph E. Tanzi, Ph.D. and Deepak Chopra, MD: “Super Brain: Unleashing the Explosive Power of Your Mind to Maximize Health, Happiness, and Spiritual Well-Being”
  • Stephen Gundry, MD: “The Plant Paradox” and “The Plant Paradox Cookbook”plus “The Plant Paradox Family Cookbook
  • Nicholas Perricone, MD: “The Perricone Promise” and “The Perricone Prescription”

A sport és testedzés jó hatással van a testi-lelki egészségre, mivel emeli a szerotonin szintet és csökkenti a koleszterolt, ezáltal erősíti a testünket. A jó érzés tényező, amivel bármiféle testedzés jár, elegendő bizonyíték erre. Jó ötlet a testgyakorlás beépítése heti és napi rendszerességgel az életvitelünkbe. Talán nem nehéz elképzelni, hogyan hatna a hangulatunkra, a kinézetünkre és önbecsülésünkre? És nem is kell valami nagyon megerőltető és hosszú ideig tartó napi edzésekre gondolni; éppen elegendő kutatás bizonyítja, hogy napi mindössze fél óra seta csodát tehet testünkben, lelkünkben.

Végül, de nem utolsósorban az alvásterápia alapvető eleme az ADHD kezelésének, mivel olyan sok ADHD-val élő embernek vannak alvási nehézségei – maga az elalvás, az, hogy ne ébredjen fel éjszaka, az, hogy nehéz felkelni reggelente, az alvás minősége függetlenül az alvás mennyiségétől, stb.

Valójában ennek a terápiának kellene az első helyen szerepelnie, mivel az alváshiány súlyosbítja az ADHD tüneteit és erősen összefügg az egészségtelen étkezési szokásokkal és az elhízással. Ha ilyen nehézségei vannak, vizsgáltassa ki magát, nem szenved-e obstruktív alvási apnoéban és kövesse az erre adott utasításokat. Az alvás és az ADHD összefüggésének kutatásáról többet olvashat: Bijlenga, D., Vollebregt, M. A., Kooij, J. J. S., & Arns, M. (2019). “The Role of the Circadian System in the Etiology and Pathophysiology of ADHD: Time to Redefine ADHD” (Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, 11(1), 5-19. doi:10.1007/s12402-018-0271-z).

Jó lenne, ha egy orvos is megnézné a fenti részt.

ADHD Eguseület  www.adhdegyesulet.hu

Megosztod ezt az oldalt
a közösségi médiában?

 

 

ADHD Women Social Media

Adományozzon Paypalon, hitelkártyán vagy betéti kártyán
keresztül?

Ha megengedheti magának, adományozzon az ADHD Europe-nak – minden euró változást jelent!

Ha úgy dönt, hogy nem adományoz, kérjük, fontolja meg, hogy
megosztja ezt az oldalt vagy a weboldalunkon található blogbejegyzéseket családjával, barátaival, kollégáival és
követőivel, és segítsen felhívni a figyelmet.

Adományát nagyra értékeljük, és kommunikációs terjesztési programjainkra használjuk fel (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Awareness tevékenységek európai
eseményeken és még sok más….


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu