Het gevaar van een verkeerde diagnose

Omdat ADHD bij vrouwen nog steeds zeer onbegrepen is, lopen deze vrouwen het risico om verkeerd gediagnosticeerd te worden of behandeld te worden voor comorbiditeiten terwijl er geen rekening wordt gehouden met hun onderliggende ADHD symptomen. Dit is een trieste gang van zaken. Vooral het besef wat er anders had kunnen zijn wanneer ze gelijk een juiste diagnose hadden gehad is zwaar om mee om te gaan na de diagnose.

Meisjes met ADHD worden niet als dusdanig herkend omdat hun symptomen niet goed worden begrepen, dus velen worden nooit doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. Bij degenen die wel worden doorverwezen, wordt heel vaak de verkeerde diagnose gesteld:

  • Depressie
  • angststoornis
  • slaapapneu of slapeloosheid
  • Stemmingsstoornissen

Bij veel ongediagnosticeerde vrouwen verergeren deze klachten waardoor velen jarenlang verschillende soorten angst- en/of depressiemedicatie nemen zonder dat er verbetering te zien is in hun onderliggende symptomen.

Wanneer ze worden doorverwezen naar een psychiater krijgen vrouwen met ongeïdentificeerde ADHD vaak ten onrechte de diagnose angststoornis en/of depressie en krijgen ze de juiste medicatie voor deze aandoeningen. Als ze ontdekken dat dit niet heeft geholpen, gaan ze op zoek naar andere behandelaars. Als ze geen behandelaar tegenkomen die hun symptomen herkent als een indicatie van ADHD, kan hun leven heel goed uit de hand lopen.

Tot op de dag van vandaag zijn er honderden vrouwen in deze situatie.

 

De vrouwen die de diagnose burn-out krijgen, worden meestal op dezelfde manier behandeld, tenzij ze een specialist ontmoeten die hun burn-out aan ADHD koppelt en hen doorverwijst voor testen. Vaker wel dan niet komen ze er per toeval achter dat ADHD de oorzaak is van al hun moeilijkheden en dat dit veranderd moet worden.

Je deelt deze pagina
op sociale media?

 

 

ADHD Women Social Media

 Doneer via Paypal, creditcard of bankpas
over?

Als je het kunt betalen, doneer dan aan ADHD Europe – elke euro maakt een verschil!

Als u ervoor kiest om niet te doneren, overweeg dan om dat niet te doen
deel deze pagina of de blogposts op onze website met uw familie, vrienden, collega’s en
met uw volgers en help het bewustzijn te vergroten.

Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld en zal worden gebruikt voor onze communicatieprogramma’s (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD-advocaten, ADHD Women Project,
Bewustmakingsactiviteiten in Europa
evenementen en nog veel meer…