Indicatori ai ADHD-ului 

Fetele cu ADHD au deseori subtipul cu deficit de atenţie al acestei condiţii, care le poate oferi o aparenţă de persoană visătoare şi retrasă – din această cauză pot rămâne neobservate. Chiar şi părinții cu vastă experiență în gestionarea acestei afecţiuni în cazul baieţilor pot omite simptomele subtile care indică prezența ADHD-ului și la fiicele lor. Din moment ce simptomele ADHD nu devin vizibile la fel de devreme cum se întâmplă în cazul băieților, factorul acesta contruibuie la neînțelegerea și diagnosticul incorect al fetelor. Ca urmare, în ziua de azi se crede că ADHD este subdiagnosticat în cazul fetelor şi mult mai frecvent decât se credea anterior. Există totuși câteva semne de avertizare, asupra cărora, dacă se acționează, ar putea face viața mai ușoară fetelor în această situație. Dar mai întâi, un cuvânt de precauție. Dacă ADHD există în familia voastră, mai ales dacă un copil de sex masculin a fost deja diagnosticat, părinții ar trebui să fie conștienți că afecţiunea se va manifesta într-un mod mult mai subtil la fete și va începe să provoace dificultăţi mai târziu decât a făcut-o la copilul de sex masculin deja diagnosticat. Nu vă lăsați înșelați crezând că efectele vor fi mult mai puțin dăunătoare pentru fete pe măsură ce acestea progresează către vârsta adultă din cauza acestor caracteristici. ADHD-ul de tip inatentiv este considerat a fi mai debilitant, mai ales dacă este lăsat nediagnosticat și netratat. 

Indicatori ai ADHD la fete:

  • tind să fie mai visătoare, chiar anxioase, pot desena mult în clasă când profesorul vorbește etc;
  • prezinta incapacitatea de a acorda atenție totală la ceea ce se spune (la școală, acasă, de către prieteni);
  • stimă de sine scăzută;
  • tind să fie perfecționiste;
  • pot avea nevoie de mult mai mult timp pentru a termina temele atât din cauza deficitului atențional și a disfuncțiilor cognitive, cât și din cauza perfecționismului dezvoltat pentru a compensa;
  • tind să se implice în relații dramatice/intense;
  • sunt susceptibile de a fi prea emoționale și predispuse la crize de furie, mai ales la domiciliu;
  • tind să devină capricioase și iritabile în timpul adolescenței;
  • au dificultati în relațiile interpersonale (prieteni, grupuri, profesori etc);

 

Aceste fete pot fi extrem de ordonate – de exemplu, își organizează temele și dosarele din clasă. Acest lucru poate fi înșelător pentru părinții care s-au confruntat cu ghiozdanele și caietele dezorganizate ale fiilor lor suferind de ADHD, care trebuia monitorizate în mod constant pentru a se asigura că nu se pierd lucruri. Nu lăsaţi asta să vă păcălească! Fetele sunt, în general, mult mai capabile în a fi ordonate și organizate în această etapă a vieții lor, dar aceasta nu este o dovadă că nu suferă de AD/HD. Simptomele ADHD la fete sunt de altă natură decât cele ale băieților, dar totuși, la fel de debilitante pe termen lung.

În caz că fetele au tulburări de învățare adiţionale, cum ar fi dislexia, dispraxia sau discalculia, aceste afecțiuni vor fi în general identificate și vor fi oferite soluţii adecvate. Unele fete cu ADHD netratat suferă și de anxietate și/sau depresie în adolescență, afecţiuni care sunt mai uşor de detectat și de tratat. Cu toate acestea, dacă ADHD-ul principal nu este recunoscut și tratat, tratamentul pentru afecțiunile coexistente este puțin probabil să amelioreze simptomele, iar fata va continua să sufere din cauza simptomelor ADHD netratate, care devin mai severe odată cu debutul pubertății. Aceste fete sunt în pericol real de a renunţa la școală de îndată ce acest lucru va fi permis, chiar și cele foarte inteligente și creative. Acesta este motivul pentru care vedem multe femei inteligente care îşi reiau studiile la o vârsta mai înaintată, după ce au învățat să facă față stresului și după ce li s-au ameliorat dezechilibrele hormonale din anii adolescenței.

Cu toate acestea, este foarte important ca ADHD-ul să fie tratat cât mai devreme posibil, astfel încât fetele să îşi înțeleagă condiţia și să facă alegeri de viață și de carieră care să le potențeze talentele și dispozițiile. Fetele cu hiperactivitate și/sau impulsivitate sunt de obicei identificate și tratate, deoarece simptomele acestei forme de ADHD sunt similare cu cele experimentate de băieți – și, prin urmare, sunt mult mai probabil să fie detectate. Dacă o fată cu ADHD este lăsată nediagnosticată sau netratată, pe parcursul adolescenței și la vârsta adultă va întâmpina aproape inevitabil o serie de probleme de adaptare care pot duce la tulburări suplimentare, cum ar fi o tulburare de alimentație (bulimie, anorexie) și/sau fibromialgie.  Ele sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta o stimă de sine scăzută cronică, performanțe academice nesatisfăcătoare, sarcini în adolescență și un obicei timpuriu de a fuma în timpul anilor de școală. La vârstă adultă, ele sunt mai predispuse decât restul să se confrunte cu divorțuri, crize financiare, să crească singure un copil la rândul lui cu ADHD, fără absolvirea universității, şomaj, abuz de substanțe/alcool, tulburări de alimentație și stres constant din cauza dificultăților de a gestiona cerințele uzuale pe care societatea le așteptată de la acestea.

 

Distribuiți această pagină
pe rețelele de socializare??

ADHD Women Social Media

 

 

Donează prin Paypal, card de credit sau card de debit peste??

Dacă vă puteți permite, donați pentru ADHD Europe
– fiecare euro face diferența!

Dacă alegeți să nu donați, vă rugăm să luați în considerare că nu
partajați această pagină sau postările blogului de pe site-ul nostru cu familia, prietenii, colegii și cu adepții tăi și ajută la creșterea gradului de conștientizare.

Donația dumneavoastră este foarte apreciată și va fi folosită pentru programele noastre de comunicare (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Activități de conștientizare în Europa
evenimente si multe altele…


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu