Andere behandelingsmogelijkheden

Medicatie alleen is niet de beste manier om ADHD te behandelen. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en het is gebleken dat de beste resultaten worden bereikt wanneer medicatie gecombineerd wordt met Cognitieve Gedragstherapie (CGT) of een andere therapie die geschikt is voor individuele patiënten en met ADHD-coaching (www.chadd.org/coaching).

Dit is vooral van belang wanneer de diagnose pas op volwassen leeftijd wordt gesteld, omdat zij tegen die tijd waarschijnlijk al allerlei ongezonde overlevingsstrategieën hebben gebruikt en deze systematisch moeten afleren. CGT is de beste manier om dit te doen en volwassenen reageren zeer goed op deze vorm van therapie, vooral wanneer deze wordt gecombineerd met Mindfulnesstechnieken. Dit is de gouden standaard voor de behandeling van ADHD.

Antonia Dittner, John Hodsoll, Katharine Rimes, Ailsa Russell, Trudie Chalder (2018): “Cognitive Behavioural Therapy for Adult Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: a Proof of Concept Randomised Controlled Trial”

Cognitive Behavioral Therapy and the Treatment of ADHD” in: Interview About CBT With Dr. J. Russell Ramsay by Keath Low, updated on 13 January 2020 (www.verywellmind.com)

Een andere therapie die de laatste 20-25 jaar terrein heeft gewonnen in België is Neurofeedback. Meestal wordt deze therapie gegeven in de vorm van een videospel, muziek of film. Tijdens een neurofeedback-sessie wordt wat je hersenen eigenlijk doen vergeleken met wat je zou willen dat ze doen. Wanneer je hersenen in een meer ontspannen staat komen, word je beloond met een positieve reactie op een computerscherm.

Net zoals lichamelijke oefeningen specifieke spieren ontwikkelen, worden je hersenen beter naarmate ze meer geoefend worden in het bereiken van een meer ontspannen, efficiëntere modus. Zoals bij het aanleren van elke nieuwe vaardigheid, vergt het tijd en herhaling. Martijn Arns, Hartmut Heinrich & Ute Strehl (2014): “Evaluatie van Neurofeedback bij ADHD: The Long and Winding Road” (Biologische Psychologie, vol. 93; pgs. 108-115)

Het doel op lange termijn is dat de Neurofeedback zou leiden tot het kunnen functioneren zonder medicatie. Resultaten worden in eerste instantie gezien ongeveer zes maanden na het voltooien van de behandeling en deze verbeteringen lijken zich te blijven ontwikkelen tot twee jaar na het voltooien van de behandeling.

Op een bepaald moment daarna is het meestal nodig om een aanvullende behandeling te ondergaan. Om meer te weten te komen over hoe Neurofeedback behandeling in België wordt gedaan, lees: “Neurofeedback en toestandsregulatie bij ADHD” door Dr. Van Den Bergh, MD, Psychiater en Psycholoog. Het is geen eerstelijnsbehandeling voor ADHD in België, eerder een aanvullende. Zoals alles, werkt het beter voor sommige mensen dan voor anderen. Van Doren, J., Arns, M., Heinrich, H., Vollebregt, M. A., Strehl, U., & K Loo, S. (2018). “Aanhoudende Effecten van Neurofeedback bij ADHD: A Systematic Review and Meta-analysis” (European Child & Adolescent Psychiatry. doi:10.1007/s00787-018-1121-4). Ryan, M., Brown, T., Vollebregt, M. A., & Arns, M. (2019). “Wat heeft slaap ermee te maken? Circadian Rhythm sleep Disorder, ADHD and Neurofeedback” (Asia Pacific Journal of Neurotherapy, 1(1), 85-98).

Voeding is ook een zeer belangrijk element in het beheersen van ADHD-symptomen. Het eten van een evenwichtig dieet met veel hersenvriendelijk voedsel en het zoveel mogelijk vermijden van suiker zijn hierbij de sleutel. Er zijn een aantal boeken over voeding die zich richten op het voor altijd opnemen van bepaalde soorten voedsel in je dieet in plaats van het volgen van een dieet voor een bepaalde tijd en dit lijkt de beste manier om het onderwerp van een evenwichtige voeding te benaderen.

Voorbeelden van boeken met deze positieve boodschap zijn:

  • Rudolph E. Tanzi, Ph.D. en Deepak Chopra, MD: “Super Brain: Unleashing the Explosive Power of Your Mind to Maximize Health, Happiness, and Spiritual Well-Being”
  • Dr. Stephen Gundry, MD: “The Plant Paradox” en “The Plant Paradox Cookbook” plus “The Plant Paradox Family Cookbook”.
  • Dr. Nicholas Perricone, MD: “The Perricone Promise” en “The Perricone Prescription”.
Lichaamsbeweging en sportactiviteiten hebben een positief effect op de algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid, van een verhoging van het serotoninegehalte tot een verlaging van het cholesterolgehalte en de opbouw van een gezond lichaam.
 
De feel-good factor die gepaard gaat met lichaamsbeweging van welke aard dan ook is hier het bewijs van. Wat als je beweging 24/7 in je dagelijkse routine zou opnemen? Kun je je voorstellen wat het zou doen voor je humeur, je vooruitzichten en je gevoel van eigenwaarde? Het hoeft geen zware oefening te zijn voor langere periodes per dag; er is genoeg onderzoek dat aantoont dat alleen al 30 minuten per dag wandelen wonderen kan doen voor je lichaam en geest.

Last but not least is slaaptherapie een essentieel onderdeel in de behandeling van ADHD, aangezien zoveel mensen met ADHD slaapproblemen hebben – in slaap komen, in slaap blijven, moeite met opstaan ‘s morgens, kwaliteit van de slaap ongeacht het aantal uren dat ze slapen, enzovoorts.

In feite zou dit type therapie bovenaan de lijst moeten staan, omdat slaaptekort de ADHD-symptomen aanzienlijk verergert en sterk correleert met ongezonde eetgewoonten en obesitas. Als je last hebt van deze problemen, kun je je laten testen op Obstructieve Slaap Apneu. Voor verder onderzoek over slaap en ADHD, zie: Bijlenga, D., Vollebregt, M. A., Kooij, J. J. S., & Arns, M. (2019). “De rol van het Circadiane Systeem in de Etiologie en Pathofysiologie van ADHD: Time to Redefine ADHD” (Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, 11(1), 5-19. doi:10.1007/s12402-018-0271-z).

Je deelt deze pagina
op sociale media?

 

 

ADHD Women Social Media

 Doneer via Paypal, creditcard of bankpas
over?

Als je het kunt betalen, doneer dan aan ADHD Europe – elke euro maakt een verschil!

Als u ervoor kiest om niet te doneren, overweeg dan om dat niet te doen
deel deze pagina of de blogposts op onze website met uw familie, vrienden, collega’s en
met uw volgers en help het bewustzijn te vergroten.

Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld en zal worden gebruikt voor onze communicatieprogramma’s (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD-advocaten, ADHD Women Project,
Bewustmakingsactiviteiten in Europa
evenementen en nog veel meer…