Diagnose en behandeling

Waar kan ik ondersteuning krijgen?  De diagnose ADHD moet worden gesteld door een psychiater die gespecialiseerd is in ADHD bij vrouwen. Aanbevelingen van de plaatselijke ADHD-organisatie (link) of steungroep zouden de ideale manier zijn om deze informatie te krijgen. In het begin zal de patiënte een lichamelijk gezondheidsonderzoek moeten ondergaan om andere oorzaken van haar symptomen uit te sluiten.

De eigenlijke diagnose ADHD omvat het invullen van vragenlijsten om te bepalen of iemands symptomen wijzen op mogelijke ADHD. Verdere vragenlijsten worden ook gebruikt om stemming, slaappatronen en emotionele ontregeling te analyseren. De psychiater zal meestal proberen informatie te krijgen over iemands ontwikkeling als kind en adolescent en als er schoolrapporten beschikbaar zijn, zal hij/zij geïnteresseerd zijn om deze te zien. Bovenal zal hij/zij vragen naar de meest invaliderende symptomen die de onderzochte vrouw heeft gehad sinds ze volwassen is.

In België en Duitsland wordt de samengestelde ochtendschaal (CSM) gebruikt om de circadiane ritmepatronen te evalueren bij mensen die op ADHD worden getest. 

Slaapstoornissen zijn een van de meest voorkomende zelfgerapporteerde comorbiditeiten van volwassenen met ADHD, en treffen 50 tot 70% van de bevolking. Een team van Britse onderzoekers wilde nagaan of dit verband verder kon worden bevestigd met objectieve slaapmetingen, waarbij gebruik werd gemaakt van cognitieve functietests en elektro-encefalografie (EEG). Asherson, Philip, et.al. “The Key Role of Daytime Sleepiness in Cognitive Functioning of Adults with ADHD” (European Psychiatry (2020), in: ADHD and Comorbidity.)

 

Gemeten als de theta/bèta ratio, is EEG-vertraging een veelgebruikte indicator in ADHD-onderzoek. Terwijl het normaal optreedt bij niet-ADHD volwassenen aan het eind van de dag, duidt het gedurende de dag op overmatige slaperigheid, hetzij door obstructieve slaapapneu of door neurodegeneratieve en neurodevelopmentele stoornissen. Koffie keert de EEG-vertraging om, net als ADHD stimulerende medicatie.

De eerstelijns medicatie die is goedgekeurd voor volwassenen met de diagnose ADHD in zowel België als Duitsland is op basis van methylfenidaat. Hoewel dit geen wondermiddel is, verandert het beslist het leven van de meeste mensen die deze medicatie krijgen voorgeschreven nadat de diagnose is gesteld. Tegelijkertijd is het zeer aan te bevelen dat de meeste nieuw gediagnosticeerde volwassenen cognitieve gedragstherapie (CGT) krijgen om hen te helpen eventuele negatieve overlevingsstrategieën die zij in de tussentijd hebben ontwikkeld, terug te draaien.

Meestal hebben ze ook een ADHD-coach nodig om hen te helpen met organisatorische problemen. Een goede ADHD-coach helpt de pas gediagnosticeerde vrouw vooruit op een meer gereguleerde, georganiseerde en zelfverzekerde manier, zodat nieuwe gewoonten en perspectieven worden gevormd. Dit kan een levensveranderende ervaring zijn voor een pas gediagnosticeerde vrouw.

Je deelt deze pagina
op sociale media?

 

 

ADHD Women Social Media

 Doneer via Paypal, creditcard of bankpas
over?

Als je het kunt betalen, doneer dan aan ADHD Europe – elke euro maakt een verschil!

Als u ervoor kiest om niet te doneren, overweeg dan om dat niet te doen
deel deze pagina of de blogposts op onze website met uw familie, vrienden, collega’s en
met uw volgers en help het bewustzijn te vergroten.

Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld en zal worden gebruikt voor onze communicatieprogramma’s (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD-advocaten, ADHD Women Project,
Bewustmakingsactiviteiten in Europa
evenementen en nog veel meer…