Veel voorkomende symptomen

Vrouwen hebben meestal het onoplettende type ADHD, die veel subtieler is dan het hyperactieve type. Deze meisjes zijn meestal stil en dromerig met een neiging om te dromen in de klas, terwijl het lijkt alsof ze luisteren. Ondanks hun uitstelgedrag kunnen ze er meestal voor zorgen dat projecten op tijd afkomen door er op het laatste moment vele uren aan te besteden. Ze raken echter overweldigd door de eisen die aan hen worden gesteld als ze verder komen op school en velen lijken daardoor angstig en depressief.

 Net als jongens met onoplettende ADHD, kunnen ze slecht op de tijd letten of overcompenseren door overal te vroeg mee te zijn. Ze lijken meestal georganiseerd te zijn, terwijl ze dat in feite niet zijn. Ze zijn vaak perfectionistisch, wat de reden is dat ze erg georganiseerd lijken. Tegelijkertijd hebben ze slechte luistervaardigheden en vinden ze het moeilijk om instructies op te volgen. Ze ervaren stress op een intensere manier dan hun niet-ADHD leeftijdsgenoten, maar dit is meestal intern, en is niet duidelijk zichtbaar op school. Dit eist zijn tol van hen en deze meisjes hebben vaak emotionele uitbarstingen als ze eenmaal thuis zijn.

Meisjes hebben intensere relaties en dramatische conflicten met vrienden, waarbij ze meestal de voorkeur geven aan één beste vriend. Dit gaat door tot in de volwassenheid, wanneer zij een angststoornis kunnen ontwikkelen door de druk die zij zichzelf opleggen – om erbij te horen, om op school mee te kunnen komen, om geaccepteerd te worden, enzovoorts. Sommigen ontwikkelen obsessieve compulsieve trekjes.

Sommige meisjes kunnen het gecombineerde Hyperactieve-Inattente type ADHD hebben en deze meisjes verschillen van hun onoplettende leeftijdgenoten doordat zij een hoger bewegingsniveau hebben, prikkelbaar en emotioneel zijn, anderen vaak in de rede vallen en tijdens een gesprek van onderwerp naar onderwerp springen. Ze zijn eerder agressief tegen leraren die ze niet mogen en kunnen zich dommer voordoen om hun tekortkomingen te maskeren. Ze vallen wel op, maar toch wordt meestal niet vastgesteld dat ze ADHD hebben.

 Wat alle vrouwen met ADHD gemeen hebben zijn de volgende symptomen:

·       onder niveau presteren

·       slaapproblemen (in slaap komen, in slaap blijven, kwaliteit van de slaap)

·       laag concentratieniveau tijdens gesprekken, wat vriendschappen beïnvloedt

·       doorgaans ervaren zij stress acuter dan hun niet-ADHD leeftijdgenoten

Bij alle leeftijden houdt ADHD bij vrouwen verband met emotionele ontregeling en geestelijke gezondheidsproblemen. Dit kan een biologische basis hebben: onderzoek heeft aangetoond dat veranderingen in de oestrogeenspiegel in de hersenen van grote invloed kan zijn op meisjes en vrouwen met ADHD-symptomen. Hierdoor worden ze vatbaarder  voor ernstige premenstruele stemmingswisselingen, depressie en/of angsten. Tijdens de adolescentie kunnen meisjes met ADHD de noodzakelijke copingstrategieën missen. Als gevolg daarvan ervaren ze meer beperkingen in hun functioneren in sociaal contact, op school en in het gezin dan meisjes zonder ADHD. Het onderhouden van vriendschappen in de adolescentie wordt belemmerd door hun vergeetachtigheid, het missen van afspraakjes met vrienden, schijnbaar gebrek aan interesse in wat hun vrienden te zeggen hebben, de schijn van egocentrisme. Dit alles maakt het onderhouden van vriendschappen moeilijk voor hen.

Als een meisje met ADHD niet gediagnosticeerd en behandeld wordt als ze jongvolwassen wordt, zal ze bijna onvermijdelijk te maken krijgen met een reeks aanpassingsproblemen die kan leiden tot bijkomende stoornissen. Denk hierbij aan eetstoornissen (boulimia, anorexia), of persoonlijkheidsstoornissen. Andere gedragingen die typisch zijn voor deze meisjes zijn vroege seksuele activiteit, gedreven door een behoefte om zich goed te voelen, een misplaatst gevoel om aardig gevonden te willen worden en populair te willen zijn. Dit soms impulsieve gedrag leidt tot onbeschermde seks, een hoger percentage tienerzwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en op jonge leeftijd beginnen met roken, ontwikkeld tijdens hun schooljaren.

 

Dit leidt tot niet-gediagnosticeerde ADHD bij volwassen vrouwen die misschien alleenstaande ouders zijn, te laag opgeleid zijn, te weinig werk hebben of werkloos zijn, lijden aan slaapstoornissen, voortdurend stress ervaren omdat zij moeite hebben om te voldoen aan de eisen van het dagelijks leven die van de maatschappij worden verwacht. 

Mensen met een hoog IQ kunnen heel goed naar de universiteit gaan voordat ze problemen krijgen. Velen lijken een succesvolle carrière te hebben, maar de interne strubbelingen zorgen er toch voor dat zij minder veerkrachtig zijn dan hun collega’s. Burn-out komt vaak voor bij deze vrouwen. Bij een burn-out hebben sommige het geluk dat ze alsnog een ADHD-diagnose krijgen en er met de ADHD-symptimen aan de slag kan worden gegaan. Wie denkt er ook maar aan dat vrouwen in hoge posities ADHD zouden kunnen hebben. 

Dit is het dilemma waar veel vrouwen mee worden geconfronteerd. Hoewel de typische indicatoren voor vrouwen kunnen verschillen, afhankelijk van hun vermogen om hun moeilijkheden te compenseren, zijn er een paar die alle vrouwen delen:

·       vaak van baan wisselen

·       meer tijd kwijt zijn aan projecten dan hun niet-ADHD-genotes

·       altijd wat afzijdig lijken te staan

·       troost vinden in overmatig eten en/of alcohol

·       te veel of juist helemaal niet aan lichaamsbeweging doen

·       relatieproblemen, echtscheiding

·       worstelen als moeder om in “het plaatje” te passen

·       vergeetachtig, snel afgeleid en vaak te laat komen

Je deelt deze pagina
op sociale media?

 

 

ADHD Women Social Media

 Doneer via Paypal, creditcard of bankpas
over?

Als je het kunt betalen, doneer dan aan ADHD Europe – elke euro maakt een verschil!

Als u ervoor kiest om niet te doneren, overweeg dan om dat niet te doen
deel deze pagina of de blogposts op onze website met uw familie, vrienden, collega’s en
met uw volgers en help het bewustzijn te vergroten.

Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld en zal worden gebruikt voor onze communicatieprogramma’s (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD-advocaten, ADHD Women Project,
Bewustmakingsactiviteiten in Europa
evenementen en nog veel meer…