În Europa, raportul diagnosticelor pentru băieți vs. fete este de 3:1, iar pentru adulți 1:1. Unul din motivele acestor diferențieri este din cauza faptului că pentru fete, manifestarea simptomelor specific ADHD este foarte subtilă, acestea manifestându-se la o vârstă mai înaintată iar în stadiul incipient simptomele fiind mai puțin vizibile în raport cu simptomele specifice băieților. Atâta timp cât metodele de evaluare folosite de clinicieni sunt cele create original pentru băieți, simptomele ADHD tipic feminine sunt de cele mai multe ori o dizabilitate “ascunsă”, cu riscul nediagnosticării sau diagnosticării greșite ale fetelor în copilărie sau adolescență.
Prin urmare, ele vor ajunge la maturitate fără nicio cunoștință solidă a lucrurilor ce le face viața extrem de dificilă.
Cu toate acestea, femeile cu ADHD nediagnosticat au un risc mai mare dezvoltare a altor comorbidități și o severitate mult mai înaltă a afișării simptomelor în raport cu bărbații, iar în momentul în care dificultățile specifice ADHD ies la suprafață la maturitate, aceastea sunt de cele mai multe ori diagnosticate greșit cu despresie, mâncat compulsiv, anxietate, precum și cu alte comorbidități specifice care pot însoți ADHD-ul .
Este extrem de dificil femeilor cu ADHD nediagnosticat să se conformeze și să se ridice la nivelul așteptărilor societății, prin urmare vor dezvolta un sentiment de inadecvare, vinovăție, rușine, stimă de sine scăzută și tendința unei slabe percepții de sine.
Majoritatea femeilor cu ADHD nediagnosticat se confruntă cu stres psihologic cronic, anxietate și depresie și sunt predispuse la a avea relații de prietenie toxice și certuri în familie.
La femeile cu un IQ înalt și ADHD nediagnosticat, care au success academic și profesional, există o disproporție între nivelul de funcționare intelectual și cel social/emoțional.
În momentul în care ele maschează simptomele specific ADHD, acestea sunt compensate în detrimentul sănătății lor mentale; perfecționismul fiind răspândit în acest grup împreună cu reticența de a căuta ajutor, prin urmare este mai puțin probabil ca acestea să fie diagnosticate.
Burnout-ul este un fenomen frecvent la femeile cu ADHD înalt funcțional și uneori, dar nu întotdeauna, acest lucru poate duce la diagnosticarea cu ADHD și comorbidități asociate.
În prea multe cazuri, totuși, acestea duc la diagnosticarea greșită în urmă observării comportamentelor pe care le afișează; depresia, tulburări de alimentație și/sau de anxietate fiind din nou cele mai tipice (Dr. Ellen Littman, Conference Brussels October 2017).
Comorbiditățile femeilor cu ADHD nediagnosticat includ: anxietate, dereglări emoționale, depresie, probleme cronice de somn, tulburare bipolară, dependență de substanțe, mâncat compulsiv și tulburări de personalitate.
Distribuiți această pagină
pe rețelele de socializare??
ADHD Women Social Media
Donează prin Paypal, card de credit sau card de debit peste??
Dacă vă puteți permite, donați pentru ADHD Europe
– fiecare euro face diferența!
Dacă alegeți să nu donați, vă rugăm să luați în considerare că nu
partajați această pagină sau postările blogului de pe site-ul nostru cu familia, prietenii, colegii și cu adepții tăi și ajută la creșterea gradului de conștientizare.
Donația dumneavoastră este foarte apreciată și va fi folosită pentru programele noastre de comunicare (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Activități de conștientizare în Europa
evenimente si multe altele…
ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu