Tudni . . .

¿Por qué ?

Az ADHD-val diagnosztizált fiúk és a lányok aránya 3:1, míg a felnőtteknél 1:1. Ennek egyik oka az, hogy a lányok esetében a tünetek sokkal összetettebben és később jelentkeznek, valamint kezdetben kevésbé olyan látványosak, mint a fiúknál. Nevezetesen: az ADHD megállapításához az orvosok által használt értékelő skálákat eredetileg fiúk számára készítették, így a lányoknál az ADHD gyakran rejtett fogyatékosság marad, nem, vagy helytelenül diagnosztizálják tüneteiket gyerek-és serdülőkorban. Így, mire felnőtté válnak, semmilyen rálátásuk nincs arra, mi teszi olyan nehézzé az életüket.

image of depressed young woman

Ugyanakkor a nem felismert ADHD-val élő nőknél nagyobb a társbetegségek kialakulásának kockázata és súlyosabbak a következmények, mint a férfiaknál, ám amikor a nehézségek felszínre kerülnek felnőtt korban, ezeket gyakran félrediagnosztizálják és depressziót vagy étkezési zavart és/vagy szorongásos zavart, továbbá más társbetegségeket állapítanak meg. (lásd Dr. Sandra Kooij, 2014 évi UKAAN konferencián bemutatott prezentációját).

Az ADHD-val élő nők nagyobb valószínűséggel figyelmetlenek, hajlamosak befelé fordítani tüneteiket és azokat erősen befolyásolják a hormonok, különösen a serdülőkor és a menopauza idején. A nőkre nagyobb nyomás nehezedik, hogy alkalmazkodjanak és megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak, még akkor is, amikor ez rendkívül nehéz a nem diagnosztizált ADHD-val élők számára; így kialakul bennük a nem megfelelőség, a bűntudat, a szégyen, az alacsony önértékelés érzése és önismeretük sem tud megfelelően kialakulni.  A legtöbb nem diagnosztizált ADHD-val élő nőnél krónikus pszichés stressz, szorongás és depresszió alakul ki, társkapcsolataikban hajlamosak a helytelen dinamikákra, házasságukban pedig a harmónia hiányára.

Azoknál a nőknél, akiknél magas az intelligencia és jól teljesítenek a tanulásban és a szakmájukban, nagy aránytalanságok mutatkoznak az intellektuális képességek és a társas/érzelmi működés között.  A tünetek elleplezése érdekében lelki egészségük rovására kompenzálnak; gyakran fordul elő köreikben a perfekcionizmus (tökéletességre törekvés) és nem szívesen keresnek segítséget, ezért kevésbé valószínű, hogy diagnózishoz jutnak. A kiégés megszokottan fordul elő a magasan-funkcionáló nők körében és, időnként, de nem minden esetben, ez elvezethet az ADHD és a kísérő betegségek megállapításához. De túl sok esetben ugyanakkor a megfigyelhető tünetek alapján téves lehet a diagnózis: depresszió, étkezési zavarok és/vagy szorongás a legjellemzőbb (Dr. Ellen Littman, Conference Brussels October 2017). 

A nem diagnosztizált ADHD-val élő nők körében előforduló társbetegségek között szerepel a szorongás, az érzelmi önszabályozás zavarai, depresszió, krónikus alvási nehézségek, bipoláris zavar, szerfüggőség, étkezési zavar, addiktív (függőséget okozó) viselkedések és személyiség zavarok.

ADHD Eguseület  www.adhdegyesulet.hu

Megosztod ezt az oldalt
a közösségi médiában?

 

 

ADHD Women Social Media

Adományozzon Paypalon, hitelkártyán vagy betéti kártyán
keresztül?

Ha megengedheti magának, adományozzon az ADHD Europe-nak – minden euró változást jelent!

Ha úgy dönt, hogy nem adományoz, kérjük, fontolja meg, hogy
megosztja ezt az oldalt vagy a weboldalunkon található blogbejegyzéseket családjával, barátaival, kollégáival és
követőivel, és segítsen felhívni a figyelmet.

Adományát nagyra értékeljük, és kommunikációs terjesztési programjainkra használjuk fel (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Awareness tevékenységek európai
eseményeken és még sok más….


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu