Gyakran előforduló tünetek

Gyakori tünetek lányoknál és nőknél

Nők körében gyakrabban fordul elő az ADHD figyelmetlen típusa, ami sokkal összetettebb, mint a hiperaktív típus. Ezek a lányok általában csendesek, álmodozóak, gyakran firkálgatnak maguknak az órák alatt és úgy tesznek, mintha figyelnének. Jóllehet halogatnak, arra azért vigyáznak, hogy a dolgaikkal határidőre elkészüljenek, órákat töltenek el ezzel gyakran az utolsó pillanatban. Azonban, ahogy telnek az iskolaévek, és fokozódnak az elvárások, úgy válnak egyre elveszettebbé és sokan közülük szorongóvá és depresszióssá.

A figyelmetlen ADHD-s fiúkhoz hasonlóan nehezen követik az idő múlását, ezért azzal próbálnak meg túlkompenzálni, hogy mindenhová korán érkeznek. Általában teljesen rendben lévőnek tűnnek, miközben távolról sem ez jellemző rájuk. Gyakran inkább perfekcionisták, ezért tűnik úgy, mintha minden rendben lenne velük. Előfordul, hogy nehezen dolgozzák fel hallás után az információt, ezért nem mindig tudják követni az utasításokat. Intenzívebben élik meg a stresszt nem ADHD-s társaiknál, de ez általában nem nyilvánul meg kívülről, inkább befelé fordul az iskolában. Ennek nagy ára van és ezekből a lányokból gyakran otthon tör ki a feszültség.

A lányoknál és nőknél intenzívebbek és konfliktusosabbak a baráti kapcsolatok és általában egy jó barátjuk van. Ez egészen a felnőttkorig megmarad, amikor hajlamosak szorongásos zavarra, éppen az önmagukkal szemben támasztott elvárások miatt: hogy beilleszkedjenek, hogy befejezzék tanulmányaikat, hogy elfogadják őket, stb. Néhányuknál rögeszmés-kényszeres viselkedés alakul ki.

Vannak lányok, akiknél inkább az ADHD kombinált, hiperaktív-figyelmetlen típusa jelentkezik és ők azok, akik annyiban térnek el a figyelmetlen típusoktól, hogy magasabb az aktivitás szintjük, ingerelhetőbbek és érzelmileg megérinthetőek, gyakran félbeszakítanak másokat, beszélgetés alatt egyik témáról ugranak a másikra. Esetükben előfordulhat, hogy agresszívabbá válnak a nekik nem szimpatikus tanárokkal szemben és felölthetik az “együgyűség” személyiség maszkját, ezzel próbálva leplezni hiányosságaikat. Bár ők nagyon is szemet szúrnak, de mégsem ismerik fel ADHD érintettségüket.

A következő tünetek minden ADHD-s nőnél előfordulnak:

  • képességein alul teljesít
  • alvási nehézségei vannak (nehezen alszik el, gyakran felébred, rossz az alvás minősége)
  • nehezen tartja a figyelmét beszélgetések alatt és ez kihat a barátságokra
  • jellemzően hevesebben tapasztalják meg a stresszt, mint nem ADHD-s társaik

A nők ADHD-ja minden életkorban összefüggéseket mutat az érzelemszabályozás zavaraival és pszichés nehézségekkel. Ennek biológiai alapjai lehetnek, mivel a kutatások szerint az ösztrogén szintek változása az agyban jelentős mértékben hat az ADHD-val élő lányokra és nőkre, akiket ez súlyos hangulatingadozásokra, depresszióra és/vagy szorongásra hajlamosít, különösen a menstruációt megelőző időszakban. Serdülőkorban az ADHD-val élő lányoknál még hiányozhatnak azok a stratégiák, amelyeknek segítségével meg tudnának küzdeni a tünetekkel és így nagyobb károsodást mutatnak a különböző, társas, iskolai és családi működéseket vizsgáló méréseken a nem ADHD-s lányoknál. Feledékenységük miatt, azért, mert elfelejtik a barátaikkal megbeszélt időpontokat vagy mert nyilvánvalóan érdektelennek találják, amit a barátjuk mond nekik, vagy amiatt, hogy énközpontúnak tűnnek, sérül és akadályozott a barátkozás és a barátságok megtartása serdülőkorban.

Ha egy ADHD-val élő lány nem kap diagnózist és kezelést fiatal felnőtt koráig, szinte elkerülhetetlenül egy sor beilleszkedési nehézséggel találja magát szemben, amelyek további rendellenességhez vezethetnek, mint például étkezési zavarokhoz (bulimia, anorexia), vagy személyiség zavarhoz. Más ezekre a lányokra jellemző viselkedésformák között említhető a korán elkezdett szexuális tevékenység, amely mögött az a szükséglet munkál, hogy jól szeretnék érezni magukat és tévesen értelmezett vágyat éreznek arra, hogy szeressék és kedveljék őket. Ennek az időnként impulzív magatartásnak a következménye lehet a védekezés nélküli szex, a serdülőkori terhességek megnövekedett aránya, nemi úton terjedő fertőzések és a korai rászokás a dohányzásra már az iskolás évek alatt.

A későbbiekben mindez oda vezethet, hogy a diagnózis nélkül maradt nők egyedülálló anyává, alulképzetté, alulfoglalkoztatottá vagy munkanélkülivé válnak, alvászavaraik lesznek és állandó stresszt élnek meg amiatt, mert nehezen tesznek eleget a mindennapi életben a társadalom által irántuk támasztott követelményeknek.

Jóllehet, a magas intellektusúak nagyon is jól el tudják végezni az egyetemet még mielőtt nehézségeik kezdődnének. Sokuk sikeresnek tűnik a pályáján, de a belső küzdelmeik miatt még így is kevésbé állóképesek, mint kollégáik. Gyakori esetükben a kiégés, és ilyenkor néhányan, ha elég szerencsések, meg is kapják az ADHD diagnózist. De nagyobb valószínűséggel félrediagnosztizálják őket. Hiszen van-e valaki, akinek egyáltalán eszébe jutna egy magasan pozicionált nőről, hogy ADHD-s lehet?

Ezzel a dilemmával sok nő szembesül. Míg a nőkre jellemző indikátorok különbözőek lehetnek attól függően, mennyire képesek ellensúlyozni nehézségeiket, van néhány közös vonás, amely minden nőnél megmutatkozik:

  • a hajlam arra, hogy gyakran váltsanak munkahelyet
  • több időre van szükségük, mint nem ADHD-s társaiknak, feladataik elvégzésére
  • mindig kívülállónak érzik magukat
  • evéssel és/vagy ivással vigasztalódnak
  • vagy túl sokat, vagy egyáltalán nem edzenek
  • házasságukban nehézségeket tapasztalnak, elválnak, stb.
  • anyaként nehezen illeszkednek be a többiek közé
  • feledékenyek, könnyen elterelődnek és gyakran késnek

 

 

ADHD Eguseület  www.adhdegyesulet.hu

Megosztod ezt az oldalt
a közösségi médiában?

 

 

ADHD Women Social Media

Adományozzon Paypalon, hitelkártyán vagy betéti kártyán
keresztül?

Ha megengedheti magának, adományozzon az ADHD Europe-nak – minden euró változást jelent!

Ha úgy dönt, hogy nem adományoz, kérjük, fontolja meg, hogy
megosztja ezt az oldalt vagy a weboldalunkon található blogbejegyzéseket családjával, barátaival, kollégáival és
követőivel, és segítsen felhívni a figyelmet.

Adományát nagyra értékeljük, és kommunikációs terjesztési programjainkra használjuk fel (ADHD Europe Broadcasting,
ADHD Advocacy, ADHD Women Project,
Awareness tevékenységek európai
eseményeken és még sok más….


ADHD Europe AISBL
Rue Washington 40, Brussels, 1050, Belgium
International not-for-profit association 0810.982.059
RPM ‘Greffe du Tribunal de Commerce de Bruxelles’
www.adhdeurope.eu